شما کارهای بسیاری در طی روز و هفته برای انجام دارید. دوست دارید که یک یا دو ساعت در روز بیشتر داشتید: ۲۴ ساعت برای انجام تمام کارها واقعاً کافی نیست! احساس میکنید که زمان کافی برای پرداختن بهطور جدی به زبان فرانسه ندارید. کاملاً مشتاقید که در فرانسه پیشرفت کنید اما احساس ناامیدی میکنید. خودتان را سرزنش کرده و میگویید: «من هرگز موفق نخواهم شد!»
بس است دیگر…!!!
همه ما احتمالاً این لحظات را سپری کردیم. اما هیچ فایدهای ندارد که به خود بگوییم: «وقت ندارم!» یا «هرگز موفق نخواهم شد!»
این جملات برای روحیهتان خوب نیست و عملاً کمکی به شما نخواهد کرد.
در این مقاله میخواهم ترفندهایی را برایتان بگویم که بالاخره بتوانید با این معضل دست و پنجه نرم کنید و برای یادگیری زبان فرانسه وقت پیدا کنید.
فراموش نکنید که مهم است مطالب را بهدقت بخوانید و آنها را با شرایط شخصی خود منطبق کنید. حتی میتوانید مثالهایم را با نظرات خود کامل کنید.
۲ مطلب مهم برای یادگیری زبان
در طی سالهای متمادی کار با زبان، از بابت صحت این ۲ نکته کاملاً مطمئنم:
- برای یادگیری زبان به زمان نیاز داریم!
افرادی که به شما میگویند که شما ۳ ماهه خواهید توانست زبانی جدید را بهطور کامل بیاموزید، به شما دروغ میگویند! بر اساس فشردگی و نوع آموزش و یادگیری میتوان گفت که فرایند یادگیری زبان، پروسهای چند ماهه یا حتی چند ساله است.
- شما باید حتماً تلاش کنید!
یادگیری زبان با تنبلی و بیحوصلگی میسر نیست. برعکس می توانید یادگیری خود را با لذت و بهرهوری همراه کنید! این دو مورد تناسب بالایی با یکدیگر دارند.
ترفندهای پیدا کردن وقت برای یادگیری زبان فرانسه
۲۰ ترفند برای خواندن و یافتن زمان بهمنظور یادگیری زبان فرانسه به شما عزیزان خواهم گفت و امیدوارم با عمل بهآنها بالاخره بتوانید برای این مهم وقت پیدا کنید:
۱- تصمیم بگیرید که زبان فرانسه اولویت شماست
انجام همه کارها بهخوبی و همزمان غیرممکن است! باید اولویتهای کنونیتان را انتخاب کنید: نهایتاً ۲ یا ۳ چیز! اگر زبان فرانسه جزء این سه اولویت است، به شما تبریک میگویم!
بهطور دقیق بنویسید که اهداف شما در یادگیری زبان فرانسه کدامها هستند و برای آن چقدر زمان دارید. سپس برگه مذکور را جایی بگذارید که بتوانید هر روزه آنرا ببینید؛ مثلاً روی میز کار یا روی یخچال. بارها این مسئله را تکرار میکنم که بسیار مهم است اگر میخواهید شانس موفقیت داشته باشید، برای خود اهداف روشن و مشخص تعیین کنید!
حالا مرور کنیم: یادگیری زبان فرانسه از اولویتهای شماست. شما همچنین اهداف روشن و مشخص دارید. بنابراین اینها انگیزه و تعهد شما برای یادگیری هستند!
۲- نگویید زمان ندارم!
صراحتاً بگویم که این بدترین توجیه است! زمانیکه میگویید «فرصت انجام آن کار را ندارم» در حقیقت میگویید که ترجیح میدهم زمانم را به کاری دیگر و موردی جذابتر اختصاص دهم! بهطور مثال مرا فرض کنید که میگویم: «امروز زمان انجام فلان کار را ندارم!» اما همانروز ساعاتی را برای گذراندن در صفحات اجتماعی صرف میکنم. دلیل واضح است: من کاری را ترجیح میدهم که برایم جذابیت بیشتری داشته باشد!
اگر زبان فرانسه اولویت شماست و شما برای یادگیری آن برنامهریزی کردهاید، پس زمان آنرا خواهید داشت. بهعبارتی: «اولویت + برنامهریزی = زمان برای انجام آن کار!»
۳- دفترچه کارهای روزمره تهیه کنید و فعالیتهای فعلی خود را در آن ثبت نمایید
با دقت تمام ساعات لازم برای انجام فعالیتهای روزانه و هفتگی خود را بنویسید. برنامههایی مانند: کار، تحصیلات، سرگرمیها، فعالیتهای خانوادگی، کارهای خانه، رفتوآمدها و … .
از یک دفترچه یادداشت بهصورت کاغذی یا ترجیحاً الکترونیکی (مانند Google agenda) استفاده کنید که به شما در انجام و یادداشت کارهای خصوصاً روزمره و تکراری کمک میکند.
۴- فعالیتهایی که میتوانید کمترشان کنید را بیابید
اینها اصولاً فعالیتهایی هستند که مدت زمانی طولانی بهطور روزانه برای انجامشان وقت صرف میکنید اما متوجه این موضوع نیستید! بهعنوان مثال، ۲ ساعت را پای تلویزیون مینشینید، اما در حقیقت برنامه خاصی نمیبینید! بهدنبال چیزی به اینترنت متصل میشوید، اما ساعتها زمان صرف آن میکنید! برای دیدن اخبار یا پیامهای شخصی به صفحات اجتماعیتان مراجعه میکنید، ولی متوجه زمان زیادی که میگذرد نمیشوید و … . این موارد را بهخوبی می شناسم زیرا برای خود من هم گاهاً اتفاق میافتد!
پس درصدد کاهش زمانی باشید که به این فعالیتهای تکراری و از روی عادت اختصاص میدهید. این کار صرفاً از طریق آگاهی نسبت به این موضوع، اراده برای تغییر آن و سرانجام برنامهریزی میسر خواهد شد.
۵- زمانهای «تلفشده» خود را شناسایی کنید
زمانهایی که هیچکار بهخصوصی انجام نمیدهید. شاید مثلاً برای انجام کاری بیش از حد خستهاید، اما استراحت هم نمیکنید!
زمانهایی که بایستی منتظر بمانید. مثلاً در سالن انتظار مطب پزشک یا اداره و سازمانی، در ماشین و در ترافیک، در وسایل حملونقل عمومی و …
۶- در دفترچه یادداشت خود «قرارهای فرانسوی» ثبت کنید
میتوانید جلساتی برای کار بر روی زبان فرانسه در نظر بگیرید. دقت کنید که حتماً تمرکز و آرامش داشته باشید!
زمانهایی را تعیین کنید که میدانید دیگران مزاحمتان نخواهند شد.
حالت ایدئالی این است که ۳ یا ۴ بار در هفته و بهمدت ۳۰ دقیقه الی یک ساعت باشد!
کارهایی که میشود در این زمان انجام دهید میتواند فعالیتهایی نظیر مرور نکات گرامری، تمرین نوشتن، انجام تمرینهای متعدد یا … باشد.
۷- فعالیتهای «لذتبخش» را انتخاب کنید
هرگز هیچکس نگفته است که برای یادگیری زبان باید زجر کشید.
اینکه بایستی تلاش کرد، امری واضح و واجب است. اما زمانیکه کاری را که دوست دارید، انجام میدهید، میتوانید آنرا تا مدتهای مدید ادامه دهید. بهعلاوه احساس خستگی نمیکنید و حتی متوجه گذر زمان هم نمیشوید!
بهنظر من برای پیشرفت در انجام کاری، باید حتماً به انجام آن کار علاقهمند باشیم!
از میان دانشجویان و زبانآموزانم، اصولاً آنهایی بهتر پیشرفت میکنند که علاقهمند یا عاشق فعالیتهایی هستند که انجام میدهند.
۸- به اطرافیانتان «قرارهای فرانسوی»تان را اطلاع دهید
به خانواده و دوستانتان توضیح دهید که شما جلساتی دارید بهنام «قرارهای فرانسوی» که در طی آن نباید کسی مزاحمتان شود. روزها و ساعات این جلسات را به اطلاعشان برسانید.
این راهی برای ایجاد تعهد بیشتر برای خواندن و پیشرفت کردن در زبان فرانسه است!
۹- در صورت وقوع مسئلهای غیرمترقبه، «قرارهای فرانسوی» خود را کنسل نکنید؛ بلکه به اولین زمان ممکن بعدی موکول کنید
این کار باعث میشود که ریتم مطالعه درست و صحیحی داشته باشید. وقتی یکی از این جلسات «قرارهای فرانسوی» را لغو میکنید، بهمرور و کمکم تمایل پیدا میکنید که بیشتر و بیشتر این کار را تکرار کنید. یک روز، بهخود میآیید و میبینید که در طی روزهای پیشین هیچ جلسه یادگیری فرانسه نداشتهاید. و این موضوع تأسفبرانگیز است!
برای اینکار میتوانید جلسه «قرارهای فرانسوی» لغو شده را جایگزین یکی از کارهای کمتر مهم خود کنید.
۱۰- برای «وقتهای تلفشده» خود فعالیتهایی ترتیب دهید
از وقتهای تلفشده خود به نحو احسن بهره مند شوید!
برای این کار فعالیتی که میشود انجام دهید را با مکانی که در آن قرار گرفتهاید منطبق کنید. مثلاً از خود بپرسید که آیا اینجا دسترسی اینترنت دارم؟ میتوانم بنویسم؟ سروصدا هست؟ و غیره.
بهعنوان مثال:
- در سالن انتظار میتوانید یادداشتها، مطلبی یا … را مطالعه کنید.
- در وسایل حملونقل عمومی و یا در ماشین میتوانید پادکست گوش کنید.
- در اتوموبیل میتوانید آهنگ فرانسوی گوش کنید و یا حتی با آن همخوانی کنید!
- در هنگام وقت استراحت ناهار می توانید در اپلیکیشنی فرانسوی بازیهای مبتنی بر یادگیری انجام دهید.
- و …
۱۱- همیشه همراه خود وسائل لازم برای احیای «وقتهای تلفشده» داشته باشید
در جیب یا کیف دستی همراه خود، تمام وسائل لازم و مفید (مانند: دفترچه، کتاب، آیپاد یا …) برای زمانهای خالی یا تلفشده خود داشته باشید. یادتان باشد که به محض اینکه زمان فراغت داشتید، سریعاً سراغ گوشی همراه خود نروید!
فراموش نکنید که زبان فرانسه یکی از اولویتهای شماست!
۱۲- تمام فعالیتهای روزمره زبان فارسی را با زبان فرانسه جایگزین کنید
بهعنوان مثال اخبار و رویدادها را (بهجای فارسی) به زبان فرانسه بخوانید. برای اجرای این ایده میتوانید به اینجا مراجعه کنید.
مطمئناً علاقهمندیهای شما در زبان فرانسه هم وجود دارد. مثلاً برای جمعآوری اطلاعات به کتب، سایتهای اینترنتی و صفحات فرانسوی رجوع کنید. در شبکههای اجتماعی، زبان اپلیکیشن گوشی را فرانسه کنید و در صفحات و گروههای فرانسویزبان عضو شوید یا آنها را دنبال کنید. آیا عاشق محیط زیست هستید؟ موضوعات مرتبط را در زبان فرانسه جستجو کنید! عاشق ورزش هستید؟ رویدادهای ورزشی را در زبان فرانسه دنبال کنید و عضو تشکلهای ورزشی فرانسهزبان شوید.
آهنگهای فرانسوی گوش کنید!
غذاها و دسرهای فرانسوی را با دستور پخت به زبان فرانسه درست کنید!
۱۳- تنظیمات گوشی و کامپیوتر خود را زبان فرانسه کنید
بهاین ترتیب، هر روز پیامهایی به زبان فرانسه دریافت میکنید و با این ترفند در زبان فرانسه غوطهور خواهید شد. برای این کار به تنظیمات زبان گوشی یا لپتاپ خود بروید و زبان آنرا بر روی فرانسه (کشور فرانسه) تنظیم کنید. دقت داشته باشید که فرانسه دیگر کشورها تفاوتهای واژگانی و ساختاری اندکی دارند که با فرانسه استاندارد مغایرتهایی دارد.
۱۴- عادتهای جدید ایجاد کنید
برای استمرار در انجام کاری، بسیار راحت خواهد بود اگر بتوانیم برای خود روالی ایجاد کنیم. مثلاً:
- خواندن مطبوعات فرانسوی به مدت ۱۵ دقیقه، صبحها، قبل از رفتن به سر کار یا دانشگاه.
- خواندن سایتها و صفحات فرانسویزبان به مدت ۱۰ دقیقه، بعد از شام.
- گوش کردن به پادکست یا فایل صوتی فرانسوی در طی کارهای متعدد روزانه که نیاز به تمرکز ندارند: آشپزی کردن، دوش گرفتن، رانندگی کردن، جارو یا تمیزکاری منزل و … .
۱۵- فعالیتهای فرانسه خود را در اوقات فراغت افزایش دهید
در طی تعطیلات یا ایام مرخصی، به فعالیتهایی بیاندیشید که نیاز به زمان یا تمرکز بیشتر دارند. البته میتوان به فعالیتهای سرگرمکننده به زبان فرانسه هم فکر کرد. مثلاً رمانی را به زبان فرانسه شروع کنید، نامه یا پیامی بلند برای کسی بنویسید و …
۱۶- فعالیتهایی را انتخاب کنید که برایتان مفید هستند
صرفاً بر روی اموری متمرکز شوید که بهطور ملموس و واقعی بهکارتان میآید. اینگونه، زمان هدر نخواهید داد!
۱۷- بهطور مؤثر کار کنید
زمان محدود است. بنابراین از آن بهشیوهای کاملاً مؤثر استفاده کنید!
۱۸- در دفترچه یادداشت خود، هر هفته گزارشی از عملکرد خود بنویسید
بنگرید که چه کارهایی بهدرستی انجام شده است و چه کارهایی را انجام ندادهاید. آیا برنامهریزی خود را در زمینه «قرارهای فرانسوی» رعایت کردهاید؟ آیا موفق به احیای «وقتهای تلفشده» خود شدهاید؟
در صورت نیاز، تغییراتی در برنامهریزیهای دفترچه یادداشت خود انجام دهید. چرا که مهم است نگاه شما واقعگرایانه باشد! بیفایده است که هر هفته یک ٰ«قرار فرانسوی» یادداشت کنید، در حالیکه میدانید احتمالاً بارها مزاحمتان شوند و نگذارند روند مستمر در آن روز یا ساعت داشته باشید! عقل سلیم اینطور حکم میکند!
۱۹- به خود بابت کارهایی که انجام دادهاید تبریک بگویید و جایزه بدهید
از خودتان تعریف و تمجید کنید! هیچکس به اندازه خود آدم نمیتواند هوای خود را داشته باشد. مثلاً به خودتان بگویید: «آفرین! این هفته حسابی جدی کار کردی!» یا «عالی! امروز کلی چیز یاد گرفتی!» و یا «میبینی که چقدر داری پیشرفت میکنی!»
زمانی که کاملاً برنامهریزی خود را رعایت کردهاید یا به اهدافتان رسیدهاید یا …، گاهی کادویی بهعنوان جایزه به خودتان بدهید. هدیهای مانند سیدی، کتاب، اشتراک چیزی یا … (ترجیحاً همه اینها به زبان فرانسه باشد).
همه این موارد به انگیزه شما کمک خواهند کرد، اما یادتان باشد که اعتماد به نفس شما در امر یادگیری بسیار مهم است.
۲۰- اگر این ترفندها برایتان کافی نیستند، کمک بگیرید
هر فرد کمابیش دارای نظم و پشتکار است. این دو خصیصه برای یادگیری بهطور تنها و مدیریت زمان فردی بسیار مهم هستند.
اگر احساس میکنید که پیشرفت نمیکنید، کلاس فرانسه بگیرید. این کار باعث میشود که یادگیری شما ساختارمند شود و با نظم و برنامهریزی همراه شود: مواردی که بعدترها نیز بهکارتان خواهد آمد. اگر برنامه شخصی شما با کلاسهای حضوری هماهنگ نمیشود، میتوانید کلاسهای شخصی آنلاین بردارید. این نوع کلاسها انعطاف بیشتری برای افراد پرمشغله دارد و درعینحال مؤثرتر هستند! بهاین ترتیب، زمان کمتری را در رفتوآمد و غیره هدر خواهید داد!
سخن پایانی
آفرین! شما موفق شدید لیست بالا را به موفقیت به پایان برسانید!
امیدوارم از میان ترفندهای بالا، مواردی به کار شما بیاید و بتوانید آنها را بهکار ببندید. اما این، همه ماجرا نیست! بخش اصلی کار شما بعد از این است:
یعنی شما باید این ترفندها را با شرایط شخصی خود سازگار کنید!
اهداف خود را بنویسید. دفترچه یادداشتی بردارید و مشغول شوید!
و دیگر هرگز نگویید «برای یادگیری زبان فرانسه وقت ندارم!»